האוזן התיכונה

תפליט (נוזל) באוזן התיכונה והשתלת צינוריות אוורור:

מחלות האוזן התיכונה נפוצות מאוד בגיל הילדות. חלל האוזן התיכונה מלא באויר הנכנס אליה באמצעות החצוצרה, שהינה צינורית המקשרת בין הלוע האפי (חלקו העליון של הלוע, הנמצא מאחורי האף) לבין האוזן התיכונה. בגיל ילדות גורמים שונים מפריעים לתפקוד החצוצרה ולאוורור האוזן התיכונה, בין היתר רקמת אדנואידים גדולה או מודלקת הנמצאת בלוע האפי וחוסמת את פתח החצוצרה.
אנטומיה של האוזןבהעדר אוורור תקין, רירית האוזן התיכונה נוטה להפריש נוזל (תפליט) אל החלל. התפליט מפריע לתנועת התופית ועצמות השמע וגורם לירידה בשמיעה. מרבית הילדים אומנם מחלימים תוך מספר שבועות ממחלה זו, אך לאותם הילדים אשר אינם מחלימים תוך תקופה של חודשים ספורים ובכדי למנוע את נזקי הירידה בשמיעה – הפרעה בלימודים, בהתפתחות וברכישת שפה ודיבור – מומלץ לעבור ניתוח להשתלת צינוריות אוורור ("כפתורים"). הניתוח הוא קצר מאוד, מבוצע בהרדמה כללית ובמסגרתו מוחדרת צינורית קטנה לתוך חתך קטן בתופית. הצינורית (ה"כפתור") נפלטת בד"כ עצמונית תוך 9-12 חודשים. השיפור בשמיעה בעקבות הניתוח הינו מהיר.
במרבית הילדים בפרק הזמן בו האוזן היתה מאווררת באמצעות צינורית היא מחלימה, אך בחלק קטן מהמקרים יש צורך לחזור על הניתוח אם תפליט מתהווה שנית בחלל האוזן התיכונה לאחר פליטת הצינורית.

צינורית אוורור ("כפתור") בתופיתצינוריות האוורור מוחדרות במטרה לאפשר אוורור של האוזן התיכונה אך במקביל עלולות לאפשר גם כניסה של מים ויחד איתם זיהום אל האוזן. קוטר הצינורית דק מאוד וככל הנראה לא תתעורר בעייה בחשיפת האוזן לטיפות בודדות של מים, אך הנסיון מלמד כי חשיפת האוזן לזרם של מים במקלחת או הכנסת הראש למים בבריכה טומנים בחובם סיכון גדול לדלקת של האוזן התיכונה ומומלץ להמנע מכך.

כלי נגישות
Scroll to Top